Dit is een familieblog van drie generaties vrouwen wier levensgeschiedenis nauw verbonden is met het landgoed Zwaluwenburg.
Geertje S. Slump heeft er als kind tijdens de oorlogsjaren gewoond en groeide er op. Sinds 1976 is ze woonachtig in een zijvleugel van kasteel Zwaluwenburg en organiseert exposities in de zes kasteelvertrekken die als galerie dienen.
Margaretha Coornstra is freelance journaliste. Zij werd geboren op de Zwaluwenburg als dochter van Geertje, bracht er het leeuwendeel van haar jeugd door en komt er nog steeds dagelijks. Ook zij is actief betrokken bij het reilen en zeilen van de galerie.
Ludmilla Coornstra (1998) zit op het gymnasium, komt dagelijks haar huiswerk maken bij haar oma (Geertje dus) in het noordelijk bouwhuis van het kasteel en deed haar maatschappelijke stage in de botanische Alfred Vogel Tuinen op het landgoed Zwaluwenburg.
Dit blog is bedoeld om mensen te informeren over de schoonheid van het landgoed en de exposities in de galerie, maar ook om als familie herinneringen vast te leggen.

zaterdag 27 oktober 2012

Expositie “Sama-sama” op Kasteel Zwaluwenburg



logo nationale herdenking 1951-2011

’t HARDE – ‘Sama-sama’ (samen) luidt het motto van de Zomerexpositie 2011 op kasteel Zwaluwenburg.  Het 18e eeuwse buitenhuis fungeerde van 1951-1955 als een zogeheten woonoord voor Molukse KNIL-gezinnen.
Sinds ruim 40 jaar is een zestal vertrekken in gebruik als galerie. Voeg daarbij de landelijke herdenking ‘60jaar Molukkers in Nederland’ en dan ligt een thema-expositie voor de hand.

Van 14 mei t/m 10 september exposeren kunstenaars van Molukse en Nederlandse afkomst in de galerie. Parallel aan deze expositie stelt journaliste Margaretha Coornstra (zelf geboren en getogen op de Zwaluwenburg) een gedenkboek samen met herinneringen van Molukse 'Zwaluwenburgers' en betrokken buurtbewoners.

Omdat het accent ligt op samenwerking tussen Molukse en autochtone Nederlanders, is gekozen voor een gemengde groep. Tegenover de gesuggereerd-etnische motieven en nostalgische thematiek van Kitty en Ana Luhulima stelt Reinier Kamphuis gure Hollandse landschappen met een lage horizon onder imposante wolkenpartijen. 

Eén van de exposanten is de jonggstorven kunstenaar Paul Tauran (1948-1996), die in 1951  als driejarig kind op de Zwaluwenburg kwam wonen. Zijn familie bleek bereid om een aantal werken van hem beschikbaar te stellen voor deze Sama-sama expositie. De andere deelnemers zijn Raymond Bakker, Ruud Hehanussa, René Huwaë, A. Karim Lessy en Christine Pattinaja.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 2010, 14 - 17 uur. (Van 21 - 27 juni gesloten.)


A. Karim Lessy, Roos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten