Dit is een familieblog van drie generaties vrouwen wier levensgeschiedenis nauw verbonden is met het landgoed Zwaluwenburg.
Geertje S. Slump heeft er als kind tijdens de oorlogsjaren gewoond en groeide er op. Sinds 1976 is ze woonachtig in een zijvleugel van kasteel Zwaluwenburg en organiseert exposities in de zes kasteelvertrekken die als galerie dienen.
Margaretha Coornstra is freelance journaliste. Zij werd geboren op de Zwaluwenburg als dochter van Geertje, bracht er het leeuwendeel van haar jeugd door en komt er nog steeds dagelijks. Ook zij is actief betrokken bij het reilen en zeilen van de galerie.
Ludmilla Coornstra (1998) zit op het gymnasium, komt dagelijks haar huiswerk maken bij haar oma (Geertje dus) in het noordelijk bouwhuis van het kasteel en deed haar maatschappelijke stage in de botanische Alfred Vogel Tuinen op het landgoed Zwaluwenburg.
Dit blog is bedoeld om mensen te informeren over de schoonheid van het landgoed en de exposities in de galerie, maar ook om als familie herinneringen vast te leggen.

zaterdag 27 oktober 2012

'Landhuizen en hun bewoners', 2007

Het buitenhuis Zwaluwenburg stamt uit 1728 en is gebouwd in opdracht van de familie Van Haersolte. Na een halve eeuw komt er een nieuwe bewoner: Jan van de Polder, die in de Oost zijn 'VOC-gevoel' heeft verzilverd. Bijna twee eeuwen later zullen zich negen Molukse gezinnen in 's mans barokke residentie vestigen...
Sinds 1960 is de Zwaluwenburg eigendom van de familie Heusdens uit Steenwijk.
 
 

 
door Margaretha Coornstra

't HARDE - In 1941 kwam ze op de Zwaluwenburg. Geertje Slump heeft het grootste deel van haar leven binnen de slotgracht gewoond. Sinds 1976 regelt zij de exposities in het galerie-gedeelte.

Maar ze is nog maar zes als haar vader wordt aangesteld als beheerder/hovenier, met het noordelijk bouwhuis als dienstwoning. In het hoofdgebouw zetelt dan een onderdeel van de Rekkensche Inrichtingen, ten behoeve van meisjes en vrouwen uit sociaal zwakkere milieus.

"De sfeer daar was huiselijk, warm," vindt Geertje achteraf. "In het dorp liet men zich nogal eens laatdunkend over de meisjes uit, zo van: 'O, da's er zo eentje van de Zwaluwenburg'. Oké, het waren probleemjongeren. Maar voor mij als kind waren ze werkelijk allerlíefst."

Isoleer

Toch staat één betegeld kamertje - dat nu onder de knusse naam "Prentenkabinet" een galeriefunctie heeft - in die tijd bekend als 'de isoleer'. Niet altijd gaat alles van een leien dakje. En zoals bij veel tehuizen heeft ook hier de vrouw van de tuiman minstens zo’n intensief contact met de "pupillen" als de groepsleiding.

"In buien van opstandigheid of heimwee klopten die meisjes vaak bij ons aan," herinnert Geertje zich. "Dan konden zij aan mijn moeder hun verhaal kwijt. En die gaf hen steevast een kopje chocolademelk en een beetje troost."

Exotisch

Als de regering in de jaren '50 Molukse KNIL-miltairen naar Nederland laat komen, wordt de Zwaluwenburg opvangcentrum voor negen gezinnen:,per kamer een hele familie. "Later vroegen mensen ons wel eens: 'Oooh, toen is het huis vast vréselijk uitgewoond...?' Nee hoor, integendeel! Ze gingen er onberispelijk mee om."


Geertje (3e van rechts, staand), spelend met Molukse kinderen in de kasteeltuin

Geertje Slump leert Maleis en zingt zondags in het kerkkoor tijdens de huisdiensten. De exotische invloed zet haar pubertijd extra luister bij. Temeer daar er de van oorsprong Friese familie Slump uitstekend met de Ambonese buren overweg kan: "We hoorden helemaal bij de gemeenschap. Ze waren enorm gastvrij, en dat van het karige zakcentje dat ze kregen..!" Er ontstaan zelfs blijvende vriendschappen die tot op de dag van vandaag voortduren.

Reünie

Laatst kreeg Geertje Slump ene Johannis aan de telefoon: "In mijn herinnering een klein jochie, maar inmiddels gepensioneerd microbioloog."
Johannis Samallo en zijn familie wilden hier een gezellig samenzijn organiseren, met als aanleiding de 50ste verjaardag van zijn zusje Zwaluw -inderdaad, geboren op de Zwaluwenburg...
"En Geertje', zei Johannis, 'maak je niet druk: wij koken zelf een maaltijd, we nemen ook onze gitaren mee en dan gaan we voor jou zingen!"
Dat werd een fantastische reünie, zegt Geertje. "Heerlijk Ambonees eten en daarna urenlang zingen met z'n allen. Van krontjong via Elvis tot Welk een vriend is onze Jezus. In het Maleis, natuurlijk."


Uit de serie: 'Landhuizen en hun bewoners', i.o.v. Dé Weekkrant (Wegener), 2007


Geen opmerkingen:

Een reactie posten